peter   .  ,,, obiecany przepis ,,,
,,, obiecany przepis ,,,
fotka w albumie nuda
1/100 s, F 36, ISO: 100, ogniskowa: 55mm, obiektyw: EF-S18-55mm f/3.5-5.6 III,
balans bieli: ręczny, pomiar światła: wg wzorca, ekspozycja: ręczna, flash: wyzwolony, tryb wymuszony,
aparat: Canon model: Canon EOS 1100D
dodano: 2012-05-03 21:04, ilość wyświetleń zdjęcia: 454
   
  • Currently 0.00/10

Ocena: 0.0/10 (0 ocen) oceniaj po zalogowaniu.

,,, obiecany przepis ,,,

 

3 bit

Biszkopt:

4 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki

1/2 łyżeczki prosku do pieczenia

Ubić białka na sztywno, dodać cukier nadal ubijając, następnie dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia, dobrze ubić na jednolitą masę. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w 170*C.

 

Reszta:

1/2 litra mleka

1 budyń na 3/4 l.

2 galaretki cytrynowe

1 kostka masła lub margaryny (lepiej masło)

1/2 litra śmietany 36%

1 duże opakowanie herbatników

1 puszka karmelu (masy krówkowej)

Ugotować budyń, zestawić z ognia i do gorącego budyniu wsypać jedną galaretkę intensywnie mieszając. Ostudzić, zimny budyń zmiksować z masłem.

Drugą galaretkę rozpuścić 1/2 szklanki gotowanej wody i zostawić, by stężała i ostygła. Śmietanę ubić mikserem, dodawać stopniowo do śmietany galaretkę nadal miksując.

Na biszkopt wyłożyć: masa budyniowa -> warstwa herbatników -> karmel -> warstwa herbatników -> bita śmietana, posypać startą czekoladą.

Wstawić na 24h do lodówki, po 48h jeszcze lepsze.

Smacznego !!!

 


komentuj po zalogowaniu

o autorze:
fotka
(pokaż profil użytkownika)
peter
miasto: skarżysko/kołobrzeg
rocznik: 1959
13 znajomych
3833 fotek
1443138 wyświetleń fotek
44356 fotek ocenił


o mnie: SKALA OCEN: "1"- dno; "2"- gniot; "3"- bardzo słabe; "4"- słabe; "5"- ujdzie; "6"- niezłe; "7"- dobre; "8"- bardzo dobre; "9"- super; "10"- rewelacja /NIE KOMENTUJĘ OCEN 7-10 I NIE WYMAGAM TEGO OD INNYCH/

zainteresowania: ... fotografia, psy, nuda ...

rss rss

adres profilu:


link do profilu na forum: